trendy 2020 bydlení

Trendy bydlení pro rok 2020 a dál...

Trendy bydlení pro rok 2020 a dál...

Zajímá vás čas od času sledovat, jak se vyvíjí interiérový design a bytová architektura? Ať už si budete zařizovat nový interiér nebo jen chcete naplánovat malou renovaci toho stávajícího, designové trendy interiérů vám mohou posloužit k inspiraci a zamyšlení, a určit jakým směrem se chcete vydat. Pojďme se podívat na nejzajímavější z nich. 

trendy interiérů - obývací pokoj výstava Google


Design a technologie
 pro klid a pohodu 

Vytvořit pohodové prostředí je jedním z hlavních cílů designu, který se čím dál více soustředí na blahobyt člověka. Designéři zkoumají, jak může prostředí ovlivnit naši pohodu, jak lze pomocí technologií a interiérového designu zlepšit naše bydlení. Výzkum v této oblasti zahrnuje různá prostředí, od domácností až po pracovní prostory a hotely.

Technologie pravděpodobně budou pronikat do domácností nejen v podobě chytrého vybavení, ale i jako nástroje pro zlepšení našeho zdraví a pocitů - zvlhčovače vzduchu, vodní filtry, chytré budíky. Měkké a hmatové materiály se stávají stejně důležité jako barvy a pomáhají k integraci technologie v našich domovech přirozenějším a lidským způsobem. 

Během veletrhu Design Week v italském Milánu představila firma Google společně s vědci, jak různé estetické zážitky mohou ovlivnit naše zdraví a pohodu. Stalo se tak na výstavě „Prostor pro bytí“. Výstava představovala tři místnosti navržené podle principů neuroestetiky - vědy, která zkoumá, jak může vizuální estetika ovlivnit naše myšlení a fyziologii. Místnosti svým různým osvětlením, zvuky, vůněmi a texturami měly různě stimulovat smysly návštěvníků.


Přírodní materiály

trend interiér 2020 přírodní materiály

Zachování přírody je žhavým tématem dnešní doby, které proniká do našich domovů. Ačkoliv většina lidí bydlí ve vysoce urbanizovaném prostředí, rádi volí organické materiály z obnovitelných zdrojů a snaží se přiblížit k přírodě. Konopí, len, zelenina i houby se mění v krásné a biologicky rozložitelné doplňky, domácí textilie, pletené koše a nábytek. 

Pro zachování přírody nemusíme používat jen přírodní materiály. Proto k trendům patří i nábytek z recyklovaného plastu, historické kusy nábytku s vlastními příběhy, patina, a také přemalované a obnovené retro kousky. Populární jsou také rustikální potřeby pro domácnost — například velké dřevěné krájecí desky, nebo kamenné misky na drcení koření. Trendem zůstávají předměty interiéru z minimálně opracovaného kamene a keramika v “moderně primitivním“ stylu. Nesmíme zapomenout na rostliny a akvária se sukulenty, křišťály a solné lampy. Pokud chcete být “in” volte dřevo tmavých kontrastních odstínů jako ořech, nebo tmavý dub. 


Mramor

Mramorové doplňky v interiéru

Ať už je to malá váza nebo celá mramorová stěna, tento materiál dodá vašemu interiéru dojem luxusu a nadčasovosti. Investice i do malého kousku z mramoru mohou přidat hodnotu vašemu domovu nebo kanceláři. Díky nekonečné paletě výběru barev a vzorů můžete najít vhodnou desku pro každý interiér.


Funkcionalita

Flexibilní způsob života nám pomáhá soustředit se na to nejdůležitější, žít a cestovat lehčeji, což zlepšuje naši mobilitu a dává nám více svobody. Proto funkce různých pokojů splývají – obývací pokoj splývá s kuchyní a plní i funkci pracovny. Domov, který odpovídá trendům roku 2020 je pak nejenom vizuálně sladěný a harmonický, ale i funkční. Je promyšleně zařízen podle potřeb obyvatel domácnosti a jejich životního stylu. Má účelné úložné prostory a nábytek, který šetří prostor. 


Geometrické tvary, čisté linie

obývák a kuchyň podle trendů 2020

Překvapivě se vracejí prvky stylu 80. let — představte si robustní, zaoblené geometrické tvary nábytku, které se objevují právě teď, jako reakce na veškerý modernismus 50. let, s nímž jsme byli v poslední dekádě zasaženi. Křivky, zaoblené a baculaté vzory, jsou doslovným výrazem pohodlí. V hektické době plné stresu je příjemné se hluboko ponořit do našich pohovek a cítit, jak nás obklopují a hýčkají. 


Individualismus a osobní styl

trendy-interiér-bydlení

Interiérový design se uvolňuje v tom smyslu, že lidé, kteří si zařizují domácnost rádi vytvářejí svůj styl. Stále více upouštějí od formálních stylů interiérů a rádi si zařizují domov podle vlastních, unikátních představ. Vytvářejí prostředí ve kterém se zaměřují na přírodní materiály a dbají na životní prostředí. Rádi doplňují svoje domácnosti i kanceláře o předměty, které si přivezli ze svých prázdninových cest. Interiér moderního domova nám prozradí mnohé o jeho majiteli i o jeho zálibách. 


Barevné trendy v interiéru 2020

Monochromatické barvy

barevné trendy 2020 v bydlení

Velkým hitem budou v následujících letech kontrastní černobílé kombinace i více odstínů jedné barvy.

 

Hluboké odstíny a “nová červená”

interiéry v trendy barvach - new reds a classic blue

Výrazným trendem jsou barvy drahých kamenů — klasická modrá, zelená, tmavě-fialová a také tzv. new reds. “New reds” se v roce 2020 říká teplým, až hnědým odstínům červené, jako jsou například spálená oranžová, barva rzi, terakotová, maroon, marsala, a další.

Tyto barvy budou vytvářet krásné odstíny především na sametových závěsech nebo na sametovém potahu sedacích souprav. Ti nejodvážnější si s nimi vymalují zdi v obýváku nebo ložnici. 

 

Pastelové barvy

pastelová růžová zeď a komoda s vázy

Pastelové barvy s námi v interiérech zůstanou i tento rok. K velice oblíbené růžové a zelené, jenž skvěle ladí s novými červenými, se přidala teplá růžovo-fialová barva mauve.

 

Přírodní barvy v interiéru

interiéry v přírodních barvách

Přírodní barvy jsou klasikou — nikdy nezestárnou, jsou pro nás nejpřirozenější. Domov v těchto barvách působí vzdušně a klidně, zároveň neutrální barvy jsou skvělým pozadím pro experimenty s tmavými nebo zářivými odstíny.


Trendy, které nás pomalu opouštějí:

Exploze Hygge

Koncept Hygge zasahoval do našich domovů od roku 2017. Doplnil náš styl života a přispěl k hlubšímu pochopení principů severského designu. Od Skandinávců jsme se především poučili, jak být šťastnější a přijali jsme styl hygge do našeho života: například častěji rozsvěcujeme svíčky a hledáme nové inspirace. Kromě igikai je často skloňovaným výrazem v roce 2020 'nunchi'. Jedná se o 5000 let starý korejský koncept umění emocionální inteligence, umění vztahovat se k ostatním a používat toto vědomí k dosažení pokroku. 

Exotika doma 

Palmy, banány, papoušci a pestré barvy pomalu mizí z našich domovů. Co naopak zůstává, jsou ratanový a proutěný nábytek a rostliny, jako součást přírodních prvků v interiéru. 

Foto: lavenderjulepdezeenitalianbarkmansionglobalweheartithomedecorpassionsampleboard

Napsat komentář

* Povinná pole

Komentář musí být schválen než bude zveřejněn