Tapetové materiály a jejich vlastnosti

Tapetové materiály a jejich vlastnosti

Tapetové materiály a jejich vlastnosti

Připravili jsme pro vás velké porovnání nejrůznějších druhů tapet. K tomu, abyste se rozhodli správně a zvolené tapety splňovaly všechny nároky a očekávání a dlouhodobě vás těšily, potřebujete dostatek informací. Do jakých prostor jsou konkrétní druhy tapet vhodné? Které materiály zajistí prodyšnost, nezatěžují životní prostředí, jsou vodou omyvatelné a které naopak nejsou ideální do vlhkého prostředí? Jaké tapety zvolit, když trpíte alergiemi? Role a vzorníky do ruky, jdeme na to :)

Jaké druhy tapet dle materiálu existují?


Papírové tapety 

Začneme nejstarším a zároveň nejdostupnějším druhem tapet, který většina našich čtenářů zná už z dětství. Papír, jako materiál pro výrobu tapet, se kvůli vzniku vhodnějších technologií plouživá o něco méně, než tomu bylo dříve. Pokud ovšem do tapet nechcete investovat vysoké částky, tato varianta je pro vás ideální. Vše záleží na druhu papíru a jeho kvalitě. Tu u papírových tapet určuje hmotnost a počet vrstev. Typů a variant je zde nespočet. Nejkvalitnější jsou papírové dvojvrstvé tapety – takzvané duplexní.

Lepení papírových tapet: Hlavním důvodem, který zákazníka od papírových tapet může při detailnějším seznámení odrazovat, je náročný proces lepení. Některé papírové tapety vyžadují lepení na podklad - makulaturu, místo té se dříve používaly noviny. Po nanesení lepidla na tapetu je nutné několik minut počkat, než daný pruh lepidlo nasákne (cca 2 až 5 minut v závislosti na výrobci). Pokud tuto doporučenou dobu překročíte, tapeta se může (zvláště u jednovrstvých tapet) při samotné aplikaci trhat. Dvouvrstvé papírové tapety (duplexní) jsou o něco pevnější a k roztržení během aplikace dochází velmi zřídka. Dalším problémem, který může během samotného procesu lepení papírových tapet nastat, je na zdi viditelný slep. K této komplikaci dochází v případě, když doba nasáknutí nebyla u všech pruhů tapet stejná.

Většina výrobců uvádí, že po aplikaci vydrží papírové tapety na stěně 4 až 5 let. V případě tapet našich babiček či rodičů však dobře víme, že tato doba může být i mnohonásobně delší. Proces odstranění papírových tapet pak bývá často náročný a pro mnohé představuje noční můru. Tapeta se drží podkladu velmi pevně a je nutné ji strhávat po kusech, což může být pracnější a časově náročné.

Výhodou papírových tapet je jejich dostupná cena a relativní šetrnost k přírodě. Dříve k přednostem papírových tapet patřil i velký výběr motivů. Dnes je velký výběr motivů dostupný u každého druhu tapet.

Dlouhá doba výdrže papírových tapet naopak nevykouzlí úsměv na rtech alergikům. V tapetách se postupně nahromaďuje prach a současně se pod nimi může tvořit plíseň kvůli horší prodyšnosti. 

Snadná aplikace: ne

Snadné odstranění: ne

Relativní šetrnost k přírodě: ano

Zachovají původní vzhled: 4 až 5 let

Cena: dostupná

Vinylové tapety

Vinylové tapety jsou vyráběny z umělé hmoty na papírovém nebo vliesovém podkladu. Také existují vinylové tapety s pěnovou strukturovanou horní vrstvou. Velkou výhodou vinylových tapet je jejich odolnost a životnost, která se pohybuje okolo 10 až 12 let. Silnější vinylové tapety mají i dobré termoizolační vlastnosti. Vinylové tapety vynikají nejen materiálem, ale také svými vlastnostmi. Dají se dobře omývat, proto jsou vhodné do koupelen a kuchyní. Na druhou stranu ale nejsou prodyšné a nepropouští páru. Ve špatně odvětrávané koupelně tak může velmi snadno vznikat plíseň.

Pokud je vaším cílem skrýt drobné nerovnosti na zdi, vinylové strukturované tapety budou jednou z velmi vhodných variant. Pozor si ovšem dejte na vinylové tapety s pěnovou vrstvou. Ty nedoporučujeme pořizovat do domácností s domácími mazlíčky. Zejména kočky strukturovaný materiál rádi využívají k broušení drápků. 

Nekvalitní vinylové tapety mohou uvolňovat zápach plastu a obsahovat škodlivé látky-ethylendichlorid (EDC) nebo vinylchlorid monomer (VCM). Jde o velice nebezpečné a toxické chemikálie, které se z tapet mohou postupně uvolňovat. Lékaři ovšem vysvětlují, že pokud se nenacházíte přímo ve výrobně, rakovinotvorných látek se nemusíte obávat. Vinylové tapety nedoporučujeme pořizovat do dětských pokojů, ložnic nebo do bytů alergiků. Tento druh tapet současně není šetrný vůči životnímu prostředí.

Lepení vinylových tapet: Často se vinylové tapety prodávají v širších rolích než ostatní druhy tapet, také jsou těžší. Po jejich aplikaci je sice na zdi méně slepů, ale zároveň je obtížnější celý proces lepení, který bývá náročný i pro práci ve dvou. Aplikace vinylových tapet na papírovém podkladu má podobné nedostatky jako papírové tapety, oproti nim se ale tak snadno neroztrhnou. Proces strhávání  vinylových tapet na vliesovém podkladu je snazší a méně pracný.

Snadná aplikace: ano

Snadné odstranění: ano

Relativní šetrnost k přírodě: ne

Zachovají původní vzhled: 10 až 12 let

Cena: relativně dostupná

Hedvábné tapety

Většina hedvábných tapet, které najdete běžně v obchodech, spadá do kategorie vinylových tapet, protože neobsahují hedvábí nebo textilie. Pouze svou texturou vytváří lesklý a hedvábný dojem. Samozřejmě že existují i luxusní tapety z pravého hedvábí. Těm pak odpovídá jejich vysoká cena a patří do kategorií speciálních tapet.

Vliesové tapety

Vlies patří k nejmodernějším druhům tapetových materiálů. Spojuje v sobě výhody papírových a vinylových tapet. Vliesové tapety jsou vyráběny z celulózy a vláken polyesteru. Polyester se mimo jiné používá i pro výrobu textilií, proto kvůli výrobnímu postupu patří vlies do kategorie netkaná textilie. Na dotek a vzhled pak připomíná papír. Kvůli své struktuře a obsahu polyesterových vláken jsou vliesové tapety pevné a otěruvzdorné a mají výborné tepelné i zvukové izolační vlastnosti.

Vliesové tapety neobsahují škodlivé látky a jsou prodyšné. Jde o ekologický čistý materiál. Proto se hodí do všech pokojů s výjimkou kuchyní a koupelen. Tam můžete vliesové tapety lepit jenom na místa, kde nepřijdou do styku s vodou. Vliesové tapety bez struktury jsou vhodné i pro alergiky a nebude se na nich usazovat prach.  

Mezi nevýhody vliesových tapet patří, že nejsou zcela omyvatelné. Materiál je vhodný pouze k občasnému otření navlhčeným hadříkem. Reprezentativní vzhled si uchovají 8 až 10 let.

Lepení vinylových tapet: Ze všech druhů tapet se vliesové tapety nejsnadněji aplikují. Protože se lepidlo nanáší přímo na stěnu, tapeta po zaschnutí již nezmění svůj tvar, jako je tomu například u tapet s papírovou nosnou vrstvou. Výhodou vliesových tapet je, že je odstraníte na sucho pruh po pruhu pomalým sloupnutím, bez použití rozpouštědel.

Snadná aplikace: ano

Snadné odstranění: ano

Relativní šetrnost k přírodě: ano

Vydrží: cca 8 až 10 let

Cena: dostupná

Sklovláknité tapety 

Tento typ tapet se těší stále větší popularitě. Jejich odolnost je nejvyšší ze všech zmiňovaných materiálů. Vyráběny jsou ze speciálního skla, které se roztahuje do tenkých válečků skleněné příze. Vyrábí se jen z přírodních materiálů jako dolomit, soda, jíl, křemenný písek či vápno. Tyto tapety jsou vhodné do veřejných prostor, např. hotelů a restaurací. Jsou snadno přetíratelné a velice odolné vůči otěru, poškrabání i ohni. Při výrobě sklovláknitých tapet nejsou používány toxické chemikálie. V případě požáru tak nedojde ke vzniku jedovatých plynů. Sklovláknité tapety jsou o něco dražší. Ceně tak odpovídá i jejich dlouhá trvanlivost. Někteří výrobci uvádí, že po aplikaci vydrží až 30 let. Současně jsou vhodné pro alergiky a nejsou hořlavé. 

Lepení sklovláknitých tapet: Při lepení je nutné použití speciálního oděvu. Při styku skleněných vláken s pokožkou totiž může dojít k podráždění a alergické reakci. Po 24 hodinách od aplikace na stěnu je možné tapetu přetřít tenkou vrstvou barvy. Tapeta jde přemalovat 6 až 10krát. Po každém přemalování ztratí tapeta trochu textury a může se začít lehce odlupovat. 

Přetíratelné tapety

Přetíratelné tapety nejsou přímo samostatnou kategorií tapet, ale vlastnosti určitých tapetových materiálů. Existuji papírové, vliesové, sklovláknité, a dřevovláknité tapety, které jsou vhodné k přetírání akrylovou barvou. Většina přetíratelných tapet má strukturovaný povrch a imituje materiály jako dřevo, textil, obklad, omítka apod. Na tento druh tapet lze nanášet i barevné geometrické vzory. Díky snadné údržbě jsou vhodné do ložnic, dětských pokojů i veřejných prostor. Snadno přilnou i na beton, umakart a další povrchy. Také mají dobré tepelně izolační vlastnosti. Aplikace i odstranění přetíratelných tapet je trochu náročnější a z velké části závisí na materiálu. Samotný výsledek za to vše rozhodně stojí.

Samolepící tapety

V podstatě jde o samolepící folii z plastu, kterou lze použít jako tapetu. Mezi hlavní výhody patří relativně snadné nalepení i cenová dostupnost. Protože jsou tapety omyvatelné, je možné je aplikovat do koupelny, kuchyně nebo na nábytek. Mějte na paměti, že tento druh tapet nezakryje nerovnosti ani nedokonalosti stěny. Jejich další nevýhody jsou dány materiálem, kterým je plast. Samolepící tapety tak nejsou šetrné k přírodě a existuje nebezpečí uvolňování škodlivých látek. Tapety nejsou prodyšné, proto jsou vhodné spíše na menší plochy.  

Lepení samolepících tapet: Samotná aplikace není náročná. Povrch, který chcete tapetovat, je nutné nejprve důkladně odmastit. 

Speciální tapety

Do této kategorie jsme zařadili všechny netradiční tapetové materiály. Textilní, korkové, rákosové atd. Tyto druhy tapet je doporučeno používat se speciálním záměrem jakým je například zvuková izolace, exkluzivní vzhled nebo výjimečná odolnost. Protože se na textiliích i strukturovaném materiálu snadno usazuje prach, je nutné o tapety dobře pečovat a pravidelně je vysávat či otírat vlhkým hadříkem. Z tohoto důvodu se nedoporučují pro domácnost s mazlíčky nebo malými dětmi. Speciální tapety mají vyšší pořizovací cenu i zvláštní postup lepení, při kterém se neobejdete bez pomoci profesionálů. K jejich aplikace je zakázáno použití disperzního lepidla. Výsledkem obtížnější aplikace speciálních tapet je jejich jedinečný a luxusní vzhled, který i vaší místnosti dodá luxusní a královský punc. 

Snadná aplikace: je třeba pomoc odborníků

Snadné odstranění: je třeba pomoc odborníků

Cena: vyšší

Napsat komentář

* Povinná pole

Komentář musí být schválen než bude zveřejněn