Barvou roku 2020 podle Pantone je Klasická modrá - Classic Blue

Barvou roku 2020 podle Pantone je Klasická modrá - Classic Blue

Barvou roku 2020 podle Pantone je Klasická modrá - Classic Blue

Jak už bývá v prosinci zvykem, v tento čas zvědavě očekáváme barvu pro nastávající rok, kterou každoročně vybírá instituce Pantone. Zvolený odstín má do našich uspěchaných životů vnést jistotu a prostor pro zamyšlení. Jak ovlivní interiérový design?

Odstínem nadcházejících 365 dnů a barvou roku 2020 byla vyhlášena Classic Blue - klasická modrá, kterou najdete pod kódem PANTONE 19-4052. Tento nadčasový a elegantní odstín připomíná oblohu za soumraku a zdůrazňuje naši touhu po stabilním základu, na němž můžeme po překročení prahu nové dekády dokonale stavět. Podle výkonné ředitelky Pantone působí Classic Blue jako uklidňující barva přinášející pocit pohody a klidu. Pomáhá nám soustředit se na naše myšlenky a pěstuje v nás odolnost. 

Žijeme v době, která vyžaduje důvěru a víru. PANTONE 19-4052 Classic Blue je vytrvalý modrý odstín, na který se můžeme vždy spolehnout. Klasická modrá evokuje rozlehlé a nekonečné večerní nebe a povzbuzuje nás k tomu, abychom se na svět podívali jinou optikou a rozšířili naše myšlení. Svojí intenzitou nás doslova vyzývá k hlubšímu zamyšlení, nahlížení na věci z jiné perspektivy a k otevření toku komunikace.“ dodává Leatrice Eiseman, výkonná ředitelka institutu Pantone Color.


Proč Pantone vybírá barvy roku?

Výběr barvy roku není náhodný a probíhá tradičně již od roku 2000. Pantone Color Institute předpovídá globální barevné trendy, reflektuje náladu a potřeby dnešní stále se měnící společnosti a udává směr. Také ovlivňuje vývoj produktů a rozhodnutí v různých průmyslových odvětvích včetně módy, bytového textilu a průmyslového designu.

Jak probíhá výběr PANTONE barvy roku?

Barva roku je vyhlášena vždy v prosinci předešlého roku. Proces výběru vyžaduje promyšlenou analýzu současných trendů. Experti na barvy z instituce Pantone každý rok cestují po celém světě a hledají nové barevné trendy, které ovlivňují zábavní průmysl, film, současné umělecké sbírky, módu, design i životní styl. To vše podléhá bedlivé studii. Další podněty pak mohou pramenit z nových technologií, materiálů, textur a efektů napříč nejrůznějšími platformami, sociálními sítěmi i nadcházejícími sportovními událostmi poutající pozornost celého světa.

V roce 2019 byla barvou roku vyhlášena korálová-Living Coral, jejímž cílem bylo upozornit na vymírání korálových útesů a problémy s ekologií. Níže je přehled Pantone barev roku za posledních dvacet let.

Co si o barvě roku myslíme my?

Vědci uvádí, že modrá barva patří mezi nejoblíbenější odstíny většiny populace. Klasickou modrou zatím v českých domácnostech nevídáme tak často. Moderním interiérům v současné době kralují spíše přírodní barvy a skandinávský styl. To se ovšem s příchodem roku 2020 a nové dekády, může změnit.

Klasické modré barvy se nemusíte vůbec bát. Krásně vyjímat a působit luxusně bude například ve vaší ložnici nebo jako barva obkladu v koupelně v kombinaci se světlejšími odstíny. Pomocí interiérových doplňků v klasické modré barvě si během chvilky můžete dokonale dotvořit i váš interiér. Díky polštářkům, dekám, záclonám a dekoracím se budete cítit jako v ráji. Klasická modrá skvěle ladí
s oranžovou, červenou, tmavě zelenou, zlatou a měděnou barvou či s odstíny terakotové. Na naši Pinterest nástěnce jsme nasbírali inspirace s Klasickou modrou v interiéru.

Klasická modrá v interiérovem designu příklad

Co je PANTONE a jak probíhá samotný tisk? 

Pantone Color Institute (PCI) je značka a instituce založená roku 1962 v New Yorku. Protože barvy mění svůj odstín v závislostí na osvětlení a médiu, vyvinul PCI jednoduchý systém pro označení barev, aby mohl dohlížet na jejich stálost. Všichni také interpretujeme barvy trochu odlišným způsobem. I něco tak zdánlivě specifického, jako je červená, může pro různé lidi znamenat zřetelně odlišné věci. Používání konkrétního označení Pantone umožňuje komunikovat přesné požadavky na barvu v jazyce, který je uznáván po celém světě. PCI také vyrábí vzorníky barev a digitální nástroje, které pomáhají předcházet změnám v barevnosti během výrobního procesu.

Tradiční tisk probíhá skládáním barev ze čtyř základních odstínů modré, růžové, žluté a černé - CMYK. V případě tisku barvou Pantone se barva namíchá ještě před samotným tiskem za použití šestnácti základních Pantone barev a tisk probíhá napřímo, přesně definovanou barvou.

Barevné palety představené Pantone

Pantone nyní nabízí také inspirativní barevné palety zahrnující metalické odstíny. Prohlédněme si tři nejzajímavější:

"Přemýšlení"

Meditativní PANTONE 19-4052 Classic Blue vám v kombinaci s teplými a uklidňujícími odstíny pomůže k navození klidné a harmonické atmosféry.

Barevné schéma s odstíny modré pro rok 2020 Pantone

"Šnorchlování"

Okouzlující svět pod temnou mořskou hladinou a blažený pocit tropického ráje. Právě tuto náladu vám bude evokovat odstín, který vás během několika málo okamžiků přenese do idylické destinace. Přidáním černé a bílé barvy vytvoříte hluboký a dramatický kontrast.

Batervné schéma od Pantone

"Stmívání v poušti"

Nekonečný prostor večerní oblohy a rozpínajícího vesmíru vytvoří PANTONE Classic Blue 19-4052. Poslouží jako elegantní pozadí pro třpytivé obrazce na noční obloze, které vám budou evokovat jedinečný zážitek stmívání v poušti.

Barevná paleta s barvou roku 2020 Classic Blue

Zdroj: oficiální web Pantone

Napsat komentář

* Povinná pole

Komentář musí být schválen než bude zveřejněn