Bilý kanystr s penetraci 5l na růžovém pozadí

Je třeba penetrovat stěny před tapetováním?

Je třeba penetrovat stěny před tapetováním?

Pro úspěšné tapetování je důležité nejprve důkladně připravit podklad. Jedním z kroků, který se doporučuje je penetrace. Co je penetrace, k čemu je dobrá, a je třeba aplikovat penetrační nátěr před tapetováním?

Penetrační nátěr slouží k přípravě různých druhů podkladů pro další aplikaci barev, tapet, obkladů, omítek, apod. Penetrace funguje tak, že proniká do podkladu a tím snižuje a sjednocuje jeho nasákavost, váže prach, zpevňuje podklad a zvyšuje přídržnost k podkladu. Proto v případě tapetování doporučujeme nejprve stěny napenetrovat — tapeta tak bude lépe držet a sníží se spotřeba lepidla (lepidlo se nevsákne do stěny).

Postup: na co si dát pozor?

Existuje také několik případů, kdy si s penetrací musíte dát pozor. Nové omítky nejprve musí vyzrát, a to trvá zhruba měsíc — i bez použití penetrace se nedoporučuje aplikovat tapety hned na nové omítky. Před penetrováním by stěna měla být zbavená mastnoty a prachu. Díry a praskliny je nutno vytmelit. Také se doporučuje odstranit starý barevný nátěr. Penetrace proniká do hloubky přibližně 1mm. Není ji vhodné nanášet za silného slunečního svitu.

Počítejte se s tím, že v případě vysoce savého podkladu je nutné nanášení penetrace provést vícekrát (zde záleží samozřemě také na koncentraci penetrace). Penetrační nátěr se nanáší pomocí štětce nebo válečku. Po vyschnutí je nátěr transparentní. Pro málo savé podklady můžete penetraci zředit vodou dle návodu. Doba schnutí penetrace může být od 1 do 12 hodin. Nepenetrujte při teplotách nižších než 5 °C.

Náš tip:

Do penetrace je možné přidat malé množství nátěrové hmoty (do 10% objemu penetrace), což slouží k tomu, abyste viděli, kde penetrace již byla aplikována a také sjednotili barevné rozdíly povrchu. O poměru ředění s vodou se informujte přímo v návodu u konkrétního výrobku.

Napsat komentář

* Povinná pole

Komentář musí být schválen než bude zveřejněn