Vzory v interiérech

Jak kombinovat vzory v interiérech?

Jak kombinovat vzory v interiérech?

Vzory jsou nezbytnou součástí interiérů, ke které má každý svou vlastní míru tolerance. Nemusíte se jich však bát – v interiéru působí efektivně, přidávají pokoji hodnotu, posouvají jej na novou úroveň. A možná jste si všimli, že působí lépe, když se kombinují. Samy mají tendenci se v interiéru ztratit, ale společně působí výrazněji. Jak je tedy nejlépe kombinovat?

Vzory v interiéru příklady

Tipy pro sladění vzorů v interiéru

Přesná pravidla pro kombinace vzorů neexistují, záleží na vašich preferencích. Máme pro vás ale několik tipů a postupů, které vám výběr ulehčí. 

  1. Nejlépe spolu bude fungovat lichý počet vzorů. Designéři doporučují pracovat s nejméně třemi vzory.
  2. Při kombinování vzorů dobře funguje poměr 60/25/15. Vyberte si vzor, který máte nejraději, ideálně s velkým opakováním. Tento dominantní motiv bude tvořit zhruba 60% všech vzorů v místnosti. Dalších cca 25% by mělo být pokryto drobnějším vzorem, nejlépe takovým, který bude mít některé stejné prvky barvy jako hlavní vzor. Zbylých 15% vzorů by měly tvořit nejmenší motivy. 
  3. Jednodušší možností je sladit jeden geometrický vzor, jeden drobný nebo pruhovaný vzor a jeden organický vzor (botanický/zvířecí/paisley). Naopak vytvořit harmonickou kombinaci za použití jen geometrických vzorů je těžší úkol. 
  4. Další jednoduchý způsob, jak sloučit vzory, je kombinovat různé vzory v odstínech jedné barvy. Pohybujte se však mezi stejnými barevnými tóny a barvami stejné intenzity. 
  5. Hrajte si s rozměry motivů. Různé rozměry a kombinace barev vytvářejí v pokoji vizuální rytmus, který pomáhá vytvářet kontinuitu a zajišťuje plynulý a dobře koordinovaný design. 
  6. Ujistěte se, že vzory jsou rovnoměrně distribuované po celé místnosti. Pokud je většina motivů na jedné straně místnosti, celý prostor bude vypadat nevyváženě.
  7. Aby pokoj nepůsobil chaoticky, snažte se neumisťovat jeden motiv na druhý. Mezi vzory by měla být místa tvořená volnými plochami.
  8. Předměty mají také svou texturu, kterou můžeme chápat jako vzor, a i tyto prvky by měly být v harmonii se zbytkem pokoje.

 

Čím začít?

1. Co se Vám líbí a co máte k dispozici? 

    Když začínáte svou cestu za ideálním sloučením vzorů v interiéru, nejprve nasbírejte dostatek inspirace na Pinterestu a Instagramu. Z vaší sbírky inspiračních materiálů by mělo být poznat, co má většina inspiračních fotek společného – jestli se vám líbí barevné kontrasty, nebo spíš jemná barevná schémata, teplé nebo studené odstíny. Na konci článku najdete přehledy stylů a jim příslušných vzorů. 

    2. Tvoříme představu

      Doporučujeme udělat si takzvaný Moodboard. To je koláž, jejíž účelem je v tomto případě sladit barvy, vzory a styly, abychom zjistili jakou náladu a mikroklima vytvoří vybrané prvky interiéru jako celek. Tento Moodboard bude předběžnou ukázkou toho, čeho chcete dosáhnout. Už vám padl do oka nějaký hezký koberec, tapeta, nebo už máte kachličky na podlaze, zvolený vzor sedačky nebo jinou vizuální dominantu? Jste na dobré cestě. 

      příklad moodboard interierový design s modrou sedačkou a tapetou

      3. Hledání ideálních prvků

      Poté co jste definovali svoje přání a možnosti, je možné začít pátrat v terénu a online. Zatím nekupujte nic impulzivně, nejprve foťte a dělejte screenshoty. Z nalezených kusů je také důležité udělat Moodboard nebo dokonce několik variant a probrat je s ostatními členy domácnosti.

      Druhy vzorů a jejich názvy

      příkladu a názvy vzrorů podle stylu interierové polštáře Probereme druhy vzorů na příkladu dekoračních polštářů, protože jsou skvělým příkladem toho, jak můžeme motiv implementovat do interiéru.
      Rostlinné motivy všichni dobře známe. Je to snad nejstarší druh vzoru, u kterého se časem měnila jen stylizace. Rostlinné vzory mohou být realistické (č.1) nebo abstraktní (č. 12). Tyto motivy nikdy nevyjdou z módy.
      Geometrické vzory (č.11, 14) jsou další velkou skupinou. Sem spadají pruhy (č.2), puntíky (č.15), kostkované vzory (č.8), rybí kostry (č.3) nebo chevron (č.4).
      Pokud vzor chevron vypadá psychodelicky, pravděpodobně se jedná o “ikat” (č.6). Ikat je název pro indiánské motivy, často jsou to zmíněné chevrony (č.4) nebo stylizované přírodní prvky v indiánském stylu.
      Tím se dostáváme ke vzorům z celého světa:
      Kašmírový vzor, neboli Paisley (č.20).
      Toile (č.16), vzor který se skládá ze složitějších kreslených vesnických motivů a rostlin. Byl vynalezen v Irsku ale stal se opravdu populárním ve Francii, odkud se rozšířil do celého světa.
      Kohoutí stopa a pepito   tyto vzory se do interiérů dostaly z francouzských módních přehlídek.
      Brokát je druh vzorů pocházející z blízkého východu (č.9).
      Meandr, nebo-li řecký klíč (č.10), je název vzorů pocházejících ze starověkého Řecka.
      Marocký vzor, nebo také quatrefoil (č.18), je složitý geometrický vzor.
      Jak již bylo zmíněno, i strukturované látky a jiné předměty, které mají strukturu, je třeba chápat jako vzory, a proto jsme do naší sbírky zařadili i pletený polštář (č. 13).
      Patchwork (č. 5), je kombinace vzorů vytvořena sešíváním malých, různě barevných kousků látek. Patchwork všichni známe, poslední dobou se objevují i nové, moderní interpretace této techniky.
      Poslední vzor, který jsme nemohli opomenout, je terrazzo (č.17). Dřív se tak nazývala technika vykládání podlahy kamínky, a v roce 2019 se k nám terrazzo vrátilo na všech jiných površích a ne jenom v přírodních barvách kamínků, ale i v pastelových a jiných barvách. 



       

      Vzory a styly interiérů

      přehled stylu intererů

      1. Skandinávský styl – pro skandinávský styl jsou příznačné geometrické a abstraktní rostlinné vzory. 
      2. Bohémský styl bydlení – pro bohémský styl se hodí mix jakýchkoliv etno-vzorů, například ikat, kašmírový vzor paisley, marocké a také pruhované vzory, dekor s použitím přírodních materiálů, a macrame. 
      3. Anglický styl – do bytu zařízeného v anglickém stylu patří vzory ve stylu toile, kostkované vzory, motivy s květinami a quatrefoil. 
        pokoje ze vzory inspirace

        4. Středomořský styl – marocké vzory, vzory terrazzo v neutrálních barvách, vzory v modrých barvách. 
        5. Klasický nebo elegantní styl – klasické elementy se vzorem meandr, geometrické vzory, florální motivy. 
        6. Venkovský rustikální styl – toile, puntíky, přírodní a kostkované motivy. 

        pokoje se vzory - eklektický, romantický, minimalistický
        7. Eklektický styl – eklektický styl nás ve výběru vzoru příliš neomezuje, skvěle se zde hodí ikat a jakékoliv mixy jiných vzorů. 
        8. Minimalismus – to, že máte bydlení v minimalistickém stylu neznamená, že pro dekorování nesmíme používat vzory. Naopak, akcent vytvořený pomocí vzoru zabrání tomu, že interiér bude vypadat přísně. 
        Stejné platí i pro industriální styl bydlení, ale v tomto případě volte černobílý vzor. Dodá minimalistickému interiéru “šťávu”. 
        9. Romantický styl – to jsou motivy s květinami a ptáčky, toile, puntíky, kostky a pruhy v jemných barvách. 

          Nyní víte, jak kombinovat vzory a jak se nazývají. Začněte hledat inspiraci a všímejte si designů se vzory. Nebojte se chybovat, hlavní je, aby se výsledek a atmosféra líbila vám a členům vaší domácnosti.

          Napsat komentář

          * Povinná pole

          Komentář musí být schválen než bude zveřejněn