kolik-tapet-koupit-rozměry-stěn

Jak zjistit počet rolí, které budeme potřebovat pro tapetování?

Jak zjistit počet rolí, které budeme potřebovat pro tapetování?

Chystáte se tapetovat jednu nebo více z vašich stěn klasickým typem tapety s opakovaným vzorem, a rádi byste zjistili přesný počet rolí, které k tomu budete potřebovat? U nás zjistíte nejen přesnou spotřebu tapet, ale i například kolik tapety vám zbyde z každé role a jak si poradit s případnou překážkou na stěně. 

Jak rychle spočítat počet rolí

Vždy záleží na přesné ploše, kterou chceme tapetou pokrýt — jaké má rozměry, tvar, a jestli obsahuje nějaké překážky. Stačí když stěnu změříme a vytvoříme si jednoduchý náčrtek, zbytek za nás udělá naše kalkulačka tapet. Pomocí kalkulačky zjistíme přesně kolik rolí tapety budeme potřebovat, a jak dlouhé budou zbytky tapety z každé role. Tyto zbytky můžeme použít například pro vytapetování jiné plochy, u které si vystačíme s kratšími pruhy.

Jak spočítat počet potřebných rolí tapet u stěny s překážkami?

Vezměme si například stěnu s oknem. Můžeme ji teoreticky rozdělit na tři části: jednu s oknem, dvě bez. Postupně zadejme do kalkulačky rozměry dvou části stěny bez okna. Pro každou část tak získáme počet potřebných rolí a také zjistíme, jestli ze zbytků z rolí dokážeme vytapetovat prostor pod a nad oknem.  

kolík rolí je potřebá pro tapetování u okna


Zde bychom měli také vzít v potaz "přesah tapety na šíři stěny" pro stěny bez oken (viz. kalkulačka). S částí přesahu je dobré počítat pro tapetování prvního a posledního pruhu v rohu stěny, zbytek ale bude přesahovat především nad a pod zmíněným oknem.

Chystáte se tapetovat vícero sousedících stěn?

V tomto případě je nejjednodušší jejich šířky sečíst a výsledek zadat do kalkulačky jako jednu "šířku stěny". 

Na internetu jsou k nalezení různé vzorečky typu „šířka stěny x délka stěny / plocha tapety v roli“. Často se ve vzorečku objevuje ještě vertikální nebo horizontální repeat (opakování) daného vzoru tapety. Raději se jim vyvarujte, ne vždy vám pomohou k zjištění správného počtu rolí. 

Pokud bychom chtěli zkusit spočítat potřebný počet rolí bez kalkulačky: 

  1. Načrtneme si plochu k vytapetování na papír a označíme délku všech stran, případně i vzdálenosti mezi dalšími důležitými body. Pro jistotu označíme šipkou, jakým směrem bude vzor tapety na ploše umístěn.
  2. Dále si musíme spočítat jak dlouhý musí být tapetový pruh, který ve směru vzoru (většinou od podlahy po strop) pokryje naši stěnu. 
  3. K výšce stěny přidejme několik centimetrů pro možnost zaříznutí tapety podél podlahy a stropu — více k tapetování s přesahy se dočtete zde.
  4. Dále je třeba zjistit, kolik takto dlouhých pruhů budeme potřebovat. Každý tapetový pruh naší značky má šíři 50 cm, a pruhy se lepí na sraz (bez přelepení), a ideálně první a poslední pruhy (v rozích) budou mít přesah i na šíři stěny (v rozích).
  5. Množství pruhů je nyní třeba rozdělit do rolí tapet, a zjistit kolik pruhů lze nastříhat z jedné role tapety, která má délku 10 metrů. U standardní stěny jsou to tři pruhy, každý o délce cca 260 cm. Z jedné tapetové role tak zbyde 220 cm dlouhý pruh tapety, který lze použít například na tapetování pod nebo nad oknem nebo na jiných místech, kde je třeba použít kratší pruhy.

Napsat komentář

* Povinná pole

Komentář musí být schválen než bude zveřejněn